Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ύπατο

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων μιλάει για την αναχρονιστική πολιτική της Μέρκελ και τα λάθη του Γ. Παπανδρέου
 «Η κατάρα της Ελλάδας»: αυτόν τον τίτλο χρησιμοποίησε πρόσφατα το περιοδικό «Der Spiegel» για να συνοψίσει το φαινομενικά άλυτο πρόβλημα των ελληνικών χρεών. Αλλοι τίτλοι δεν ήταν καλύτεροι.  Ο πιο πρωτότυπος ήταν ίσως εκείνος της «FAZ», που αντί για κείμενο είχε μια φωτογραφία με χειρουργικά εργαλεία (για το «κούρεμα» εξυπακούεται της «Hellas»).  Ακόμη πιο δυσοίωνες ήταν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, όπου η πτώχευση της Ελλάδας μονοπωλούσε τις συζητήσεις. Μπροστά σε τέτοιον ορυμαγδό η φωνή του πρώην «τρομερού παιδιού» της ευρωπαϊκής Αριστεράς και σημερινού προέδρου της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ακούγεται σχεδόν νηφάλια. Αυτό διεγείρει περισσότερο την όρεξη για προβληματισμό από ό,τι όλα μαζί τα κέντρα παραγωγής «κατάρας», ενισχύοντας και την υποψία ότι οι Βρυξέλλες δεν χρησιμοποιούν τη χρεοκοπία ως νέα στρατηγική επιλογή αλλά, προς το παρόν ακόμη, «μόνο» ως απειλή που αποβλέπει στο να θρυμματίσει και την τελευταία αντίσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Και νέα μεγάλη σεισμική δόνηση στην Κρήτη! - Δύο μικροτραυματισμοί

Δεύτερος ισχυρός πρωινός σεισμός στην Κρήτη- 5,2 Ρίχτερ η έντασή του- Ανησυχία και προβληματισμός από τους απανωτούς σεισμούς - Δύο μικροτραυματισμοί σε Τυμπάκι και Χανιά- Ίσως πρόκειται για το φαινόμενο των "δίδυμων σεισμών"

Ο Εγκέλαδος ξύπνησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Κρήτη, καθώς το νησί "σείστηκε" από νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, εντάσεως 5 ρίχτερ, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.33 τα ξημερώματα σε απόσταση 83 χλμ βόρεια του Ηρακλείου και 45 χλμ. νότια - νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, σε εστιακό βάθος 14,2 χλμ., και πάλι στην ίδια περιοχή στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο.
Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), η δόνηση ήταν 5,1 Ριχτερ . Οι Αμερικάνοι τον δίνουν 5,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, χαρακτηρίζεται ισχυρή και προερχόταν από απόσταση 247 χιλιομέτρων Νότια-Νοτιοανατολικά της Αθήνας ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.
Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συμβαίνει πολλές φορές να έχουμε «δίδυμους» σεισμούς και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός με το σεισμό της Σαντορίνης.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

5,3 ρίχτερ "ξύπνησαν" την Κρήτη!

Ισχυρή σεισμική δόνηση στις 06.24 το πρωί
Σφοδρή σεισμική δόνηση πριν από λίγο έγινε αισθητή στην Κρήτη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγινε αισθητός σε όλο το νησί όπως και στη Σαντορίνη, στην Πάρο, την Ίο, τη Σαντορίνη, την Πελοπόννησο και τη Ρόδο. Ακολούθησαν ασθενείς μετασεισμοί.

Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου, εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06.24, στη θαλάσσια περιοχή, 78 χλμ. βορειοδυτικά του Ηρακλείου και το εστιακό της βάθος εντοπίζεται στα 100 χλμ.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Με το αγγλικό δίκαιο θα μπλέξουμε άσχημα

Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για το περιβόητο αγγλικό δίκαιο που διέπει σίγουρα τις επίσημες δανειακές συμβάσεις του μνημονίου και όπως όλα δείχνουν έχει «κλειδώσει» στο πρόγραμμα ανταλλαγής-αντικατάστασης ελληνικών ομολόγων, γνωστότερο ως PSI.
Τις προηγούμενες ημέρες Αntinews ενθάρρυνε τον διάλογο,  ζωηρό μάλιστα, γύρω από αυτό το φλέγον κεφάλαιο της ελληνικής δανειοδότησης, δεδομένου ότι πρόκειται για δεσμεύσεις που αφορούν το μέλλον όχι της επόμενης γενιάς, αλλά και πολλών ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αυταπόδεικτα στοιχεία που καθιστούν  την επιλογή του αγγλικού δικαίου μεγίστη υποχώρηση, καθώς αντικειμενικά ναρκοθετούν την θέση του δανειζόμενου έναντι του δανειστή.
Η συζήτηση θα είχε ακαδημαικό ίσως χαρακτήρα, αν το επίπεδο του «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, ήταν τέτοιο που θα επέτρεπε την οποιαδήποτε αισιοδοξία για την μελλοντική διαχείριση και εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Παρά την παρέμβαση των ξένων θεσμικών δανειστών(Βλέπε Γερμανία και ΙΜF) το PSI, όλα δείχνουν ότι θα γίνει τελικά στο επίπεδο της απομείωσης 50% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων(face value) και με μεσοσταθμικό επιτόκιο πέριξ του 4%, που σύμφωνα με τους λιγότερο αισιόδοξους αναλυτές(και είναι πολλοί και έγκυροι αυτοί), προδιαγράφει νομοτελειακά ανάγκη για νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος σε βάθος διετίας!

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Καίρια ερωτήματα για τις ΑΠΕ λαϊκής βάσης

"Το πρόβλημα δεν είναι η επερχόμενη καταστροφή, αλλά η συμμετοχή στα κέρδη απ' αυτήν"; Το ερώτημα αυτό θέτει στο περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Και δεν είναι το μόνο... Τίθενται ερωτήματα πολλά και διαφορετικά, τα οποία, όμως όλα καταλήγουν εξής: Είμαστε έτοιμοι να πούμε "ναι" στα σχέδια μετατροπής της Κρήτης σε ενεργειακό εργοστάσιο, εις βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων;
Τα ερωτήματα τίθενται στον κ. Αρναουτάκη, με αφορμή την πρόσφατη πρωτοβουλία του για τις ΑΠΕ λαϊκής βάσης, η οποία εκτιμάται από το δίκτυο ότι επιτείνει το πρόβλημα. Η επιστολή του Δικτύου προς τον Περιφερειάρχη, η οποία κοινοποιείται στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας Κρήτης κ. Λευτέρη Οικονόμου και στους Περιφερειακούς Συμβούλους, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο τουρισμός υπαίθρου είναι η διάσωση της ταυτότητάς μας»



Τις παρακάτω απόψεις και προτάσεις επί του νομοσχεδίου που αφορά τον αγροτουρισμό ή τουρισμό υπαίθρου, κατέθεσαν τα μέλη όλων των Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (ΣΕΑΓΕ), (μεταξύ των οποίων και η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης) σε άμεση συνεννόηση με την Ευρωπαική Ομοσπονδία EUOROZITES, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα μέσω του ΣΕΑΓΕ.
Ο τουρισμός υπαίθρου ή αγροτουρισμός μπορεί να συντελέσει καίρια στη δημιουργία της νέας ισορροπίας αστικού-αγροτικού χώρου, συμβάλλοντας στην άρση της απομόνωσης της υπαίθρου και στην αξιοποίηση του ενδογενούς της δυναμικού, ενισχύοντας την πολυαπασχόληση.Μετά από σοβαρές προσπάθειες αρκετών ετών από πλευράς του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος το αίτημά μας για θεσμοθέτηση του αγροτουρισμού, ελπίζουμε να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου και Αγροτουρισμό, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον όλων μας. Μετά από σειρά ετών κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος σε επενδύσεις χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά, με συνέπειες καταστροφικές για το περιβάλλον και για την κοινωνία, με επιβράβευση των επιτήδειων και στην καλύτερη περίπτωση αγνόηση των γνήσιων εκφραστών του χώρου αυτού, έστω και την έσχατη στιγμή, η ελληνική πολιτεία έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση να στηρίξει το μοντέλο τουρισμού που βοηθάει στην ανάπτυξη της υπαίθρου, περιορίζει τις ανισότητες μεταξύ πόλης και χωριού, συνδέει την γεωργική παραγωγή με τον τουρισμό, συμβάλλοντας μέσω της ανασυγκρότησης και διάσωσης της υπαίθρου, στη συνολική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη που τόσο έχουμε ανάγκη. Ως επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού, θεωρούμε ως τουρισμό υπαίθρου ή αγροτουρισμό την ήπια εναλλακτική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πολυδραστηριότητας στον αγροτικό χώρο, που έχει ως στόχο:
1. Να γνωρίσει ο επισκέπτης τον αγροτικό χώρο, τα πολιτισμικά στοιχεία και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, τη παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
2. Να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση, καθώς και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες θα μπορεί να συμμετέχει, να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης, της πληροφόρησης και της ανακάλυψης.
3. Να κινητοποιήσει τις παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Αγγλικό Δίκαιο: μύθοι και αλήθειες

Του Κώστα Ροδινού
Ένα από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το περίφημο πλέον PSI,  είναι και αυτό του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα.
Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, που αναμένεται να δεχθούν μια μείωση της ονομαστικής των έχουν θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων την απαίτηση τα νέα ομόλογα να διέπονται όχι από το ελληνικό, αλλά από το αγγλικό δίκαιο.
Γιατί θέλουν αγγλικό δίκαιο;

Νοικιάζουν την... Ακρόπολη

Διαβάστε με τι τρόπο υπ. Πολιτισμού και υπ. Οικονομικών αποφάσισαν να νοικιάσουν τον Παρθενώνα για διαφημίσεις. Αναλυτικά τα "ενοίκια"

Εκτός από την πλούσια ιστορική του αξία, ο Παρθενώνας μας... αποκτά και άλλες αξίες! Ίσως λίγο πιο εμπορικές...
Ο Ιερός Βράχος φιγουράρει πλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στον τιμοκατάλογο με τα πιο ακριβά μνημεία στον κόσμο που θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού.
Είναι η πρώτη φορά που η Ακρόπολη και τα μνημεία της γίνονται άλλωστε αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ το κόστος για ένα απλό κλικ του μνημείου - κατατεθέν της χώρας μας ή για ένα μόλις λεπτό οπτικοακουστικού υλικού θα χρεώνεται από 10 έως 100 ευρώ.
Η "τιμολόγηση" της Ακρόπολης έγινε με την συναίνεση και την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα "Διαύγεια" στις 13 Ιανουαρίου 2012.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ

Οι Εταιρείες Λαϊκής Βάσης θα εντείνουν,  δε θα λύσουν το πρόβλημα επέλασης των βιομηχανικών ΑΠΕ
Κάποιοι προτείνουν ως λύση για το πρόβλημα ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των Βιομηχανικών Σταθμών αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τη δημιουργία εταιρειών λαϊκής βάσης. Τη «λύση» αυτή φαίνεται να προκρίνει και ο Περιφερειάρχης που -όπως δήλωσε- προτίθεται να προωθήσει από κοινού με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τη ΔΕΗ.
Μια τέτοια προοπτική, αν μπορέσει να περπατήσει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ακόμα κι αν δεν οδηγήσει τις εταιρείες αυτές στη γνωστή πορεία προς το χρηματιστήριο και την εξαγορά τους -όπως έχει ήδη συμβεί με άλλες τέτοιες εταιρείες στην Κρήτη-, το μόνο πρόβλημα που πρόκειται να λύσει είναι η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στα κέρδη των επιχειρηματικών ΑΠΕ, με αντάλλαγμα ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή παραγωγικών δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος.