Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Γεωργαντά: Διόγκωσαν το έλλειμμα

Εμμένει στην άποψή της πως το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζ. Γεωργαντά


Την άποψη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να συρθεί η χώρα στο μνημόνιο, επανέλαβε για πολλοστή φορά στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά.
Η κ. Γεωργαντά εξαπέλυσε βολές τόσο κατά του επικεφαλής της Αρχής, Αν. Γεωργίου, όσο όμως, και αυτό είναι πιο σημαντικό, κατά του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τόλμησε μάλιστα να αποδώσει στον κ. Παπακωνσταντίνου έλλειψη εμπειρίας επί των στατιστικών αλλά και "ανικανότητα".
Για τον κ. Γεωργίου η μάρτυς κατέθεσε ότι "ανέβασε στο νούμερο ρεκόρ 15,4% το έλλειμμα, καταπατώντας κάθε δημοκρατική αρχή, αντίθετα με το στατιστικό νόμο, εκτινάσσοντας τα spreads και ολοκληρώνοντας βέβαια την εξαθλίωση της χώρας και του ελληνικού λαού".
Εξαιρετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η κ. Γεωργαντά υποστήριξε ότι υπάρχει θέμα όχι μόνο για τους όρους με τους οποίους η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο μνημόνιο, αλλά "υπάρχει σοβαρό ζήτημα και για το μεσοπρόθεσμο", καθώς "ούτε σε αυτό θα μπαίναμε, αν δινόταν λίγη πατριωτική προσοχή από τον κ. Γεωργίου".
Για να συνεχίσει:
"Αν τον Ιούνιο του 2011 το έλλειμμα ήταν κάτω από 10%, έστω 9,9% και όχι 10,3%, που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργίου, τότε δεν θα μπαίναμε στο δεύτερο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Αν είναι κάτω από 10%, έστω και 0,0001%, δεν μπαίνουμε σε μνημόνια. Και διερωτώμαι: γιατί το έκανε αυτό;".
Δεχόμενη ερωτήσεις από βουλευτές και απαντώντας στον κ. Ρήγα του ΠΑΣΟΚ για το εάν τα πρόσωπα που καταγγέλλει "συνειδητά "μαγείρεψαν" στα στοιχεία για να διογκωθεί το έλλειμμα και να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο", η κυρία Γεωργαντά απάντησε δίνοντας τρεις "λογικές ερμηνείες".
"Η πρώτη ερμηνεία ότι μπορεί να είναι πολιτικό το θέμα. Πιθανόν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να είναι μεγάλο το έλλειμμα του 2009, ούτως ώστε να φανεί μικρότερο το 2010 και ότι η γενναία κυβέρνηση μείωσε το έλλειμμα".
Έκανε επίσης λόγοα για πιθανή ανικανότητα, "μπορεί να είναι και ανικανότητα, δηλαδή δεν είχαν καταλάβει ότι τα ελλείμματα επηρεάζουν την ευημερία μας", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι "δεν μπορείς να παίζεις με τους αριθμούς και δεν μπορείς να βγάζεις έξω ό,τι κι ό,τι".
Δεν θέλω να τον κατηγορήσω τον άνθρωπο γι’ αυτό, αλλά από ότι έχω ψάξει, έχω βρει ότι δεν είχε και καμία μεγάλη εμπειρία με τα στατιστικά στοιχεία, με τα οικονομικά τέλος πάντων", ισχυρίστηκε.
Για να ακολουθήσει ένας ζωντανός διάλογος.
- Ζωή Γεωργαντά: "Σκέφτομαι ότι σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις δεν βάζεις υπουργό… Μπορεί να μου πείτε, ότι "δίνεις και προεκτάσεις γενικά στην κυβέρνηση που τοποθέτησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργό Οικονομικών"; Νομίζω ότι δεν βάζεις έναν άνθρωπο τόσο νέο και χωρίς εμπειρία".
Παρενέβη ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χ. Πρωτόπαπας:
- "Αυτό να το δείτε όταν γίνετε πρωθυπουργός, προς το παρόν να μείνουμε στα υπόλοιπα…".
Για να προσθέσει τελικά η μάρτυρας και μια τρίτη ερμηνεία:
"Μπορεί ο κ. Παπακωνσταντίνου να συζήτησε με φίλους του και να είπε ότι το έλλειμμα δεν είναι τόσο, είναι πολύ παραπάνω και τι θα κάνουμε εδώ πέρα. Αυτοί, όμως, οι φίλοι το συζήτησαν με άλλους φίλους και διαδόθηκε αυτό το πράγμα και μερικοί άνθρωποι έβγαλαν λεφτά σε βάρος μας".
Απέφυγε πάντως να προσδώσει ξεκάθαρα δόλο στον κ.Παπακωνσταντίνου
"Δεν μπορώ να σας πω ότι πραγματικά ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε σχέδιο.
Θα ήταν εγκληματίας, θα έπρεπε να τον κρεμάσουμε αν το έκανε συνειδητά, τόσο συνειδητά. Δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Απλώς βρίσκω μερικές ερμηνείες. Είναι, όμως, υπεύθυνος, διότι όταν πήγαμε εμείς να του πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα, μας έκλεινε την πόρτα. Δεν μας δεχόταν να συζητήσουμε οτιδήποτε" ολοκλήρωσε την κατάθεσή της.
Τέλος, να επισημανθεί πως η κ. Γεωργαντά απέστειλε και e-mail προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.
Στις 20 Οκτωβρίου του 2010 του έγραφε ότι έφτασε στα χέρια της τυχαίως το e-mail που του είχε στείλει ο κ. Γεωργίου, τότε προϊστάμενός της, με το οποίο ενημέρωνε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Μάλιστα αμφισβητούσε όσα υποστήριζε ο κ. Γεωργίου και προειδοποιούσε τον κ. Τόμσεν ότι προτίθεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας αυτής.

Πηγή :  news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: