Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Wikileaks: Η Γερμανία έκρυβε την ελληνική κρίση


Ανακούφιση φαίνεται να ένιωσε η Μέρκελ όταν η άτυπη σύνοδος στις Βρυξέλλες το Φεβρουάριο του 2010 δεν έθεσε θέμα διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας. Η Γερμανική κυβέρνηση επεδίωκε να κρατήσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο το δυνατόν περισσότερο «αόρατη» ώστε να μην αναγκαστεί να αναλάβει ευθύνες και πρωτοβουλίες.
«Απόρρητα έγγραφα δημοσιεύουν τα wikileaks»


Αυτό αναφέρουν τα απόρρητα έγγραφα της Αμερικανικής πρεσβείας στο Βερολίνο, που ενημερώνουν Αμερικανούς αξιωματούχους, για τις συζητήσεις στους κόλπους Γερμανών αξιωματούχων για την διαφαινόμενη ελληνική κρίση. Αυτό αποκαλύπτουν τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το wikileaks και δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Welt.
Σύμφωνα πάντα με όσα γράφει ο Αμερικανός ακόλουθος επί οικονομικών θεμάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ingrid Kollist, στο απόρρητο τηλεγράφημα του, η Γερμανία στις αρχές του 2010 δεν ήθελε να αναλάβει με τίποτα τη «διάσωση» της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε την όρεξη και σε άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα και αυτό θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη γερμανική οικονομία, τις εξαγωγές της και την πλεονεκτική θέση της Γερμανίας στις αγορές.



«Ενώ οι Γερμανοί την τελευταία δεκαετία, σφίγγουν το ζωνάρι…»
Από την άλλη το Βερολίνο «δεν είχε καμία διάθεση να εξηγήσει στους Γερμανούς φορολογούμενους, που ανησυχούσαν για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας τους, ότι θα έπρεπε να πληρώσουν για την ανευθυνότητα μίας άλλης χώρας». Πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών (Φεβρουάριος 2010) υπήρχε στους γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους μεγάλη αναστάτωση και αντιπαράθεση για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής διάσωσης. Η αναφορά ενός αξιωματούχου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι ενδεικτική: «Ενώ οι Γερμανοί την τελευταία δεκαετία, σφίγγουν το ζωνάρι, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της χώρας, οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν 14 μισθούς το χρόνο», γεγονός που προκαλεί «αηδία» σε πολλούς γερμανούς όπως αναφέρει το απόρρητο έγγραφο.
«Ιδιαίτερα απίθανο να προσφύγει στο ΔΝΤ η Ελλάδα»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις γερμανών αξιωματούχων όπως τις καταγράφει η Αμερικανική πρεσβεία για ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τη στάση που θα κρατούσε η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
«Ενώ γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, οι περισσότεροι θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο «ιδιαίτερα απίθανο», ιδιαίτερα λόγω της ισχυρής άρνησης της ΕΚΤ.» Την ίδια στιγμή που οικονομικοί κύκλοι της Γερμανίας αναγνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η ελληνική κρίση στους κόλπους της Ε.Ε. «υποβαθμίζουν» το αντίκτυπο που αυτή θα έχει στη σταθερότητα του ευρώ και σε αυτό συγκλίνουν τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και η ΕΚΤ και ιδιώτες οικονομολόγοι.
«Η διγλωσσία της Γερμανίας»
Παρόλο που οι γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να είχε έτοιμα τα προσχέδια για μια ενδεχόμενη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, προσπαθούσαν όσο μπορούσαν να πιέσουν την Ελλάδα να μην καταφύγει σε μια τέτοια λύση. Το στέλεχος της Deutsche Bank, Bernhard Speyer, ανέφερε στην αμερικανική πρεσβεία: «η απόφαση (να υπάρχει έτοιμο σχέδιο διάσωσης) έδινε εγγυήσεις στους Έλληνες ότι δεν θα εγκαταλείπονταν, αλλά ασκούσε πιέσεις αφού στο τραπέζι δεν υπήρχαν χρήματα». Η αναφορά αυτή θυμίζει το περίστροφο στο τραπέζι αλλά από την αντίστροφη. Οι Γερμανοί πίεζαν από αρκετά νωρίς να παρθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, υποβαθμίζοντας από τη μία τη δημοσιονομική κρίση αλλά εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα από την άλλη, ακόμη και το αντίκτυπο μιας ραγδαίας όξυνσης της οικονομικής κρίσης. Αξιωματούχος του υπ. Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Μερτζ ανέφερε ότι ένα δάνειο από το ΔΝΤ «παρέμενε στο τραπέζι, παρά την επίσημη γραμμή της Γερμανίας ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί μέσα στους κόλπους της ΕΕ» επιβεβαιώνοντας έτσι τη διγλωσσία των επίσημων ανακοινώσεων στους κόλπους της Ε.Ε. και τα σενάρια που υφαίνονται ακόμη και σήμερα στο παρασκήνιο.

Δείτε εδώ το απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσαν τα wikileaks

Δεν υπάρχουν σχόλια: