Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «Ήλιος»

Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της ελληνικής και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ήλιος» είναι το επόμενο βήμα στην πορεία υλοποίησης του έργου.
Η κυβέρνηση αναζητά ήδη εκτάσεις διαθέσιμες και κατάλληλες για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και έχει εντοπίσει μέχρι στιγμής 354 γεωτεμάχια, ιδιοκτησίας του Δημοσίου που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αυτά προκύπτουν από την παρουσίαση που έκανε την Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, σε εκδήλωση με θέμα «Ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλαίσιο για την ελληνική οικονομία: Η συμβολή της ηλιακής ενέργειας και το Πρόγραμμα "Ήλιος"».

Το πρόγραμμα «Ήλιος» προβλέπει την παραγωγή στην Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά (δεδομένης της υψηλότερης απόδοσης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω μεγαλύτερης ηλιοφάνειας). Η ενέργεια είτε θα εξάγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, είτε θα καταναλώνεται στην Ελλάδα αλλά θα πιστώνεται στον λογαριασμό των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την επίτευξη των στόχων για προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε σήμερα ότι τα μεγέθη του προγράμματος είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν την κατανάλωση της ενέργειας στην εγχώρια αγορά, αλλά θα χρειαστεί ένας συνδυασμός φυσικής και στατιστικής εξαγωγής προς την Ευρώπη.

Για τη φυσική εξαγωγή της ενέργειας απαιτείται ενίσχυση των διασυνδέσεων προς τη Β. Ευρώπη και η βέλτιστη λύση που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρύχιας διασύνδεσης στην Αδριατική.

Ως προς τις εκτάσεις όπου θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά, οι προδιαγραφές είναι να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 400 στρέμματα (συνολικά για την εγκατάσταση 10 γιγαβάτ απαιτούνται 250.000 στρέμματα), να είναι εκτός προστατευόμενων περιοχών, να μην είναι γεωργική γη, να έχουν νότιο προσανατολισμό και να είναι κατά το δυνατόν πλησιέστερα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Μεταξύ άλλων εξετάζονται εκτάσεις των υπουργείων Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και εξαντλημένα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Από οικονομικής πλευράς, η ανάλυση του ΥΠΕΚΑ δείχνει ότι ο δείκτης απόδοσης της επένδυσης, το ύψος της οποίας εκτιμάται σε 19 δισ. ευρώ, θα υπερβαίνει το 20%.

Το ΥΠΕΚΑ προγραμματίζει ειδικό συνέδριο για το πρόγραμμα «Ήλιος», τον προσεχή Ιανουάριο στην Αθήνα.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: