Το σχέδιο «Εύρηκα» με τον ευρηματικό τίτλο (που μπορείτε να βρείτε ολόκληρο στο τέλος του κειμένου) είναι η πρόταση συμβούλων της καγκελαρίου Μέρκελ για την μείωση του ελληνικού χρέους. Ιδιαίτερα αισιόδοξο στις προβλέψεις του και πολύ προβληματικό στις προτάσεις του. Περιλαμβάνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και ακίνητα που θα περάσουν στην δικαιοδοσία μιας εταιρείας holding που θα αναλάβει την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους. Η ομοιότητα του με παλιότερο Γερμανικό σχέδιο, με το οποίο είχαν ιδιωτικοποιηθεί 8500 κρατικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Γερμανίας είναι εμφανής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το συγκεκριμένο πλάνο. Το σχέδιο καταρτίστηκε από συμβούλους της εταιρείας Roland Berger με επικεφαλής το Μάρτιν Βίτιγκ διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, στενό συνεργάτη της καγκελαρίου Μέρκελ της Γερμανικής κυβέρνησης.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα, πρόκειται για μιά συνετή πρόταση που θα προσφέρει άμεση ανακούφιση στο ελληνικό χρέος ή μια πλήρη εκχώρηση των εθνικών δικαιωμάτων; Ποιός ο ρόλος και η συμβολή της Γερμανικής κυβέρνησης στην διατύπωση των συγκεκριμένων θέσεων λόγω της στενής σχέσης της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Roland Berger;
Συγκεκριμένα η εταιρεία συμβούλων προτείνει προκειμένου να ξεφύγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους την 100% ιδωτικοποίηση του δημόσιου τομέα που εκτιμά σε 125 δις. Ευρώ. Αναλυτικά προτείνει την ίδρυση εταιρείας holding με έδρα το Λουξεμβούργου που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις και θα πουληθεί εξ ολοκλήρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην τιμή των 125 δις. Ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα μειώσουν αμέσα το χρέος από το 145% στο 88% του ΑΕΠ.
Η έκθεση σημειώνει τις καλές «παρενέργειες» υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, που θα είναι:
-Η κατάρευση των CDS spreads και η περαιτέρω αποφυγή επιθέσεων από κερδοσκόπους στις χώρες που βρίσκονται στο κόκκινο όπως η Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
-Η εκμηδένιση της διαφθοράς στον ιδωτικοποιημένο δημόσιο τομέα.
-Η μετοχική αύξηση κατά 30 δις ευρώ των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των ιδρυμάτων.
Το σχέδιο είναι παρόμοιο με εκείνο που είχε εφαρμόσει η Γερμανία το 1990 προκειμένου να ιδιωτικοποιήσει 8500 κρατικές εταιρείες της Ανατολικής Γερμανίας.
Οι περισσότερες προβλέψεις της μελέτης (σε περίπτωση που εφαρμοστεί το σχέδιο) μοιάζουν εξωπραγματικές όπως η μεταστροφή του δείκτη ανάπτυξης από -5% σε 5%, την βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας στη κλίμακα Α και Α+ και την αύξηση των φορολογικών εσόδων στο ύψος του 4% του ΑΕΠ.
Παρακάτω μπορείται να βρείτε το πρωτότυπο κείμενο της Γερμανικής πρότασης.
http://www.koutipandoras.gr
Πηγή: www.koutipandoras.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου