Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Και ξαφνικά η Ελλάδα έκανε τη...μίνι έκπληξη!


Με πηχυαίο τίτλο στην on line έκδοσή του παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» την είδηση για την αύξηση του ελληνικού ακαθάριστου προϊόντος

«Η Ελλάδα εκπλήσσει την Ευρώπη με ένα ελάχιστο συν». Με αυτό τον πηχυαίο τίτλο στην on line έκδοσή του παρουσιάζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» την είδηση για την αύξηση του ελληνικού ακαθάριστου προϊόντος στην αρχή του χρόνου.

«Εντελώς απροσδόκητα, η Ελλάδα, το πιο αξιοθρήνητο παιδί της Ευρώπης, πέτυχε αύξηση της οικονομίας της κατά 0,8% το πρώτο τετράμηνο του 2011, ενώ η συμπάσχουσα από χρέη Πορτογαλία σημείωσε μείωση κατά 0,7%», αναφέρεται στο δημοσίευμα..

Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι απόρροια της γενικότερης ανόδου της ευρωζώνης (1,6%) που οφείλεται σε πρώτη γραμμή σε δυο εθνικές οικονομίες «βαρέων βαρών» : τη γαλλική και τη γερμανική.

τα στατιστικα
Κατά 4,8% συρρικνώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 ενώ η οικονομία σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 παρουσιάσε βελτίωση
Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές 2000, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε μείωση κατά 4,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 και αύξηση κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010.
Η Στατιστική Αρχή προχώρησε στην αναθεώρηση των στοιχείων για το 2009 και 2010 με αποτέλεσμα να εμφανίζει το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ύφεση 7.5%, από 6.6% που ήταν με την προηγούμενη μέτρηση.

Όπως εξηγεί η Στατιστική αρχή, ο τρόπος υπολογισμού των τριμηνιαίων συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης της περιόδου 2009-2011 είναι πλέον διαφορετικός από αυτόν της περιόδου 2000-2008. Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τα έτη 2009-2011 γίνονται με δεδομένα ως επί το πλείστον από άμεσες πηγές, ενώ για την περίοδο 2000-2008, με την κατανομή των ετησίων αποτελεσμάτων στα τρίμηνα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων των ετών 2008 και 2009 και επομένως ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των ετών αυτών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη.

Λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και της διαθεσιμότητας στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 1ο τρίμηνο 2011) με το νέο τρόπο υπολογισμού, η μέθοδος που εφαρμοζόταν για την εποχική εξομάλυνση των στοιχείων δεν παρείχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η ΕΛΣΤΑΤ σε συνεργασία με την Eurostat εφάρμοσε νέα μέθοδο διόρθωσης της εποχικότητας, που λαμβάνει υπόψη τυχόν διακοπές στις χρονολογικές σειρές και εκτιμάται ότι παρέχει περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, οι χρήστες θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί κατά την χρησιμοποίηση των στοιχείων αυτών μέχρι να υπάρξει εκτενέστερη χρονολογική σειρά.

  Τα τριμηνιαία στοιχεία του ΑΕΠ για τα έτη 2009 και 2010 έχουν αναθεωρηθεί, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης που είναι συνεπή με τα αντίστοιχα ετήσια, τα οποία συμπεριλήφθηκαν στην κοινοποίηση της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) του Απριλίου 2011.
Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των στοιχείων αυτών στη διαδικασία υπολογισμού των τριμηνιαίων εκτιμήσεων του ΑΕΠ σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις, είναι το άθροισμα των τεσσάρων τριμήνων των ετών 2009 και 2010 να διαφέρει από τα ετήσια προσωρινά αποτελέσματα του ΑΕΠ για τα ίδια έτη που ανακοινώθηκαν το Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: