Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ζητά η ΕΕ


Απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας ", με εξαίρεση ίσως κάποιες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού" και άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, συνέστησε η επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ κα Inge Bernaerts, μιλώντας το μεσημέρι στο συνέδριο του Εκόνομιστ. Στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός δήλωσε "κάθετα αντίθετος" στο ενδεχόμενο βίαιης απελευθέρωσης της αγοράς, σε βάρος του καταναλωτή και πρότεινε σύνδεση των λιανικών τιμών του ρεύματος με τις χονδρικές, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω και των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Στην ομιλία της η κα Bernaerts περιέγραψε έξι προτεραιότητες για την ελληνική ενεργειακή πολιτική:

1.Να ψηφισθεί άμεσα το νομοσχέδιο για τις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. "Έχουμε εξετάσει το κείμενο και μας ικανοποιεί πάρα πολύ", ανέφερε η διευθύντρια της ΕΕ. "Ίσως μπορούν να γίνουν μεμονωμένες αλλαγές, αλλά μην ξεχνάμε ότι το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού".

2.Αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής, κάτι που σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. "Χαιρόμαστε, είπε η κα Bernaerts, που ξεκίνησε έστω και με καθυστέρηση".

3.Σταθερό και διαφανές ρυθμιστικό πλαίσιο με ισχυρό και ανεξάρτητο ρυθμιστή προκειμένου να εξασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς.

4.Να εξαλειφθεί σταδιακά η διατίμηση στην τιμή της ενέργειας, με εξαίρεση ίσως κάποιες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. "Η κυβέρνηση, τόνισε, δεσμεύθηκε να επαναφέρει ισορροπία στις τιμές. Κοινωνικά μέτρα είναι απολύτως θεμιτά, μάλιστα η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει στις κυβερνήσεις να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες".

5.Πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών. "Το θέμα δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, η ίδια εκκρεμμότητα υπήρχε και στη Γαλλία", ανέφερε.

6.Ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η κα Bernaerts τόνισε ακόμη, ότι η Ελλάδα θα κερδίσει από την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας ό,τι κερδίζει και η Ευρώπη, δηλαδή επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εκμετάλλευση της διασυνοριακής εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Ανέφερε τέλος, ότι η δημιουργία ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας στην ΕΕ είναι προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αύξησης της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών, οι ΑΠΕ χρειάζονται εφεδρείες και μια χώρα που, για παράδειγμα, δεν θέλει πυρηνικά εργοστάσια μπορεί να εξασφαλίσει εφεδρείες από τα πυρηνικά μιας άλλης χώρας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α. Ζερβός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς. Όπως είπε, το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταργηθεί από το 1999 και έκτοτε έχουν κατασκευαστεί ιδιωτικές μονάδες (θερμικές και Ανανεώσιμες Πηγές) συνολικής ισχύος 3.600 μεγαβάτ. Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα περιορίστηκε το 2010 σε 75 %, από 85 % το 2009, στην παραγωγή από φυσικό αέριο το μερίδιο της ΔΕΗ έπεσε κάτω από 60 %, ενώ η παραγωγή των ιδιωτών αυξήθηκε την ίδια χρονιά κατά 168 %.

Η λιανική αγορά, πρόσθεσε ο κ. Ζερβός, είναι απελευθερωμένη πλήρως από το 2009 και η ΔΕΗ αντιμετωπίζει επίσης απώλεια μεριδίου αγοράς. Το 2010 το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε στο 95,8 % από 99,5 % ένα χρόνο πριν, ενώ στους εμπορικούς πελάτες το μερίδιο έπεσε από 98 σε 85 %.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέρριψε "κακοπροαίρετες κριτικές για δήθεν μονοπωλιακές πρακτικές της ΔΕΗ" ενώ αναφορικά με τα τιμολόγια τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης της Οριακής Τιμής του Συστήματος (χονδρική) με τη λιανική. "Κάθε αύξηση στην Οριακή Τιμή θα πρέπει να περνάει στο τιμολόγιο του τελικού καταναλωτή", είπε ο κ. Ζερβός. "Η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αν οι δύο αγορές δεν συγκοινωνούν δεν θα υπάρχει κέρδος στη λιανική και ενδιαφέρον των προμηθευτών να δραστηριοποιηθούν στην αγορά". Αναφορικά δε με τη νέα δομή της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής, ο πρόεδρος της επιχείρησης είπε ότι στόχος είναι η νέα εταιρία διαχείρισης του δικτύου μεταφοράς να λειτουργεί τον προσεχή Αύγουστο και να πιστοποιηθεί ως το Μάρτιο του 2012.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κ. Μαθιουδάκης τόνισε ότι, τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν πολυετείς εκκρεμμότητες στην ελληνική αγορά ενέργειας και προχώρησε η απελευθέρωση τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Τόνισε ακόμη ότι το μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύει έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τις κατευθύνσεις που ακολουθούνται σε όλη την Ευρώπη. Το νέο μοντέλο όπως είπε, θα περιλαμβάνει Χρηματιστήριο ενέργειας και δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει και Χρηματιστήριο και στην αγορά φυσικού αερίου, στη λειτουργία του οποίου σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι νέοι αγωγοί φυσικού αερίου, η επέκταση της Ρεβυθούσας και η δημιουργία αποθηκευτικού χώρου στον Πρίνο.

Ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Edison κ. Roberto Poti επεσήμανε ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, ενώ εκτίμησε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2016-2018. Εξέφρασε επίσης φόβους ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μπορεί να οδηγήσει σε ένα υβριδικό (κρατικό και ιδιωτικό) μονοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Α. Καλλιτάντσης επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παράλληλα με την υλοποίηση του προγράμματος 20 - 20 - 20 (ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα), στα όρια που επιβάλει η Κοινοτική νομοθεσία , "με βέλτιστη χρήση των χρηματοοικονομικών πόρων καθώς η Ελλάδα είναι αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές".


Δεν υπάρχουν σχόλια: