Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Βρώμικο παιχνίδι για ΔΕΗ

Υπόγειος πόλεμος συμφερόντων. Η στρατηγική των ξένων και οι επιδιώξεις εγχώριων ομίλων
Ενώ στο προσκήνιο της δημοσιότητας βρίσκεται καθημερινά τον τελευταίο καιρό η αντιπαράθεση κυβέρνησης-συνδικαλιστών της ΔΕΗ, που αντιτίθενται στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του εθνικού ενεργειακού φορέα, στο παρασκήνιο διεξάγεται παράλληλα ένας άλλος «υπόγειος πόλεμος», με στόχο τη διαμόρφωση πρόσφορων συνθηκών για μελλοντική αναδιανομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη σύγκρουση αυτή εμπλέκονται εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, συντεχνιακές ομάδες και κέντρα οικονομικοπολιτικής ισχύος, που επιζητούν ρόλο στις εξελίξεις.
Οι αποκαλύψεις για τη διασπάθιση μεγάλων κονδυλίων υπέρ των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ και οι ακραίες αντιδράσεις τους δημιουργούν το φόντο για να αναπτυχθούν επικοινωνιακές στρατηγικές με στόχο τη δημιουργία κλίματος υπέρ της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας.
Υπό την πίεση της τρόικας και ενόψει των πρόσθετων δημοσιονομικών αναγκών που δημιουργούν οι μεγάλες αποκλίσεις στο περυσινό και στα φετινά κρατικά έσοδα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πουλήσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, «σκορπίζοντας» αυτό το πακέτο σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και στην αγορά. Δεν πρόκειται δηλαδή να το παραχωρήσει σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα γινόταν δεύτερος βασικός μέτοχος της εταιρίας, με προοπτική να αποκτήσει αργότερα «λόγο» στο μάνατζμεντ και στην επιχειρησιακή στρατηγική.
Όμως οι πολυεθνικοί όμιλοι που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά, αυτό ακριβώς επιζητούν: Να πάρουν ποσοστό στρατηγικής συμμετοχής στη ΔΕΗ, να συμμετέχουν στο μάνατζμεντ και να έχουν τον πρώτο λόγο για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου, όταν κάποια ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον αναγκασθεί να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Εγχώρια επιχειρηματικά γκρουπ που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν το πακέτο της ΔΕΗ, προτιμούν τη στρατηγική του σταδιακού «ροκανίσματος». Ενισχύουν υπογείως αυτούς που αντιτίθενται στην παραχώρηση στρατηγικού ποσοστού και προωθούν την ιδέα διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε επιμέρους θυγατρικές (ξεχωριστές εταιρίες για κάθε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, δίκτυα μεταφοράς, εμπορία ρεύματος κλπ), από τις οποίες κάποια ποσοστά μετοχών θα δοθούν σε ιδιώτες. Ετσι θα έχουν τη δυνατότητα να «φάνε» κομμάτια του εθνικού ενεργειακού φορές και οι επενδύσεις τους να έχουν άμεση απόδοση με μηδενικό ρίσκο.
Υπέρ της παραμονής της ΔΕΗ υπό κρατικό έλεγχο τάσσονται και επιχειρηματίες πολλών κλάδων, οι οποίοι εξασφαλίζουν έσοδα από συμβόλαια προμηθειών, υπεργολαβίες κλπ, οι οποίοι φοβούνται ότι εάν το μάνατζμεντ περάσει σε χέρια ιδιωτών, θα έχουν να αντιμετωπίσουν υγιή ανταγωνισμό και θα χάσουν μέρος των εργασιών και των κερδών τους.
Ολες οι ενδιαφερόμενες πλευρές χρησιμοποιούν πολυποίκιλα «κανάλια» για να προωθήσουν τις απόψεις τους, προσπαθώντας παράλληλα να αξιοποιήσουν και τις δυνατότητες που τους δίνουν οι οργανωμένες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων της ΔΕΗ. Το συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΓΕΝΟΠ έχει βέβαια τις δικές του επιδιώξεις, προσπαθώντας να προστατεύσει πρωτίστως τα «κεκτημένα» και να διασφαλίσει τη «μακροημέρευση» συντεχνιακών συμφερόντων. Στην προσπάθεια του αυτή, η τακτική του εξυπηρετεί παρεμπιπτόντως και τα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων που «παίζουν σε δύο ταμπλό», προσπαθώντας αφ’ ενός να επωφεληθούν από συμμαχίες με ξένα γκρουπ και αφ’ ετέρου να κινηθούν αυτόνομα, αποσπώντας μικρά κομμάτια αγοράς και «φέτες» εργασιών της ΔΕΗ 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Freee Money

Δεν υπάρχουν σχόλια: