Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣτΕ: Η ΔΕΗ δεν δικαιούται να εισπράξει φόρους και να διακόψει το ρεύμα

Οι εταιρείες ιδιωτικού δικαίου δεν μπορούν να ασκούν αστυνομική εξουσία σύμφωνα με την  απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αριθμό 1934 του 1998. Αυτή ασκείται αποκλειστικά από το κράτος και νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.  Κατά συνέπεια η ΔΕΗ Α.Ε. που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου δεν δικαιούται να εισπράττει πρόστιμα και να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν την συγκεκριμένη επιβάρυνση.
Η συγκεκριμένη απόφαση αφορούσε τις ιδιωτικές εταιρείες που ήλεγχαν τη στάθμευση στο Δήμο Αθηναίων και επέβαλαν τα σχετικά πρόστιμα στους ιδιώτες αυτοκινητιστές.
Το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης είναι ότι αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, η οποιαδήποτε ανάθεση άσκησης δημόσιας εξουσίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι η Δ.Ε.Η. Α.Ε. και οι άλλες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος. Τόσο η είσπραξη φόρων, όσο και η επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω της άρνησης πληρωμής φόρων, αποτελούν στοιχεία άσκησης δημόσιας εξουσίας.
Το επίμαχο άρθρο 11 της απόφασης 1934/1998 του Στε αναφέρει τα εξής:
Επειδή οι μνημονευμένες διατάξεις του άρθ. 36 του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα και του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994, κατά το μέρος που προβλέπουν ευθέως ή επιτρέπουν την ανάθεση αστυνομικής φύσεως αρμοδιοτήτων (βεβαίωση της παράβασης, ακινητοποίηση οχημάτων, επιβολή προστίμων) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου,αντίκεινται στις θεμελιώδεις διατάξεις του άρθ. 1 παρ. 3 και 26 παρ. 2 του Συντάγματος, κατά την έννοια των οποίων, αστυνομική εξουσία, ως η κατεξοχήν δημόσια εξουσία και έκφραση κυριαρχίας, ασκείται, διά της αστυνομικής αρχής,μόνο από το κράτος (και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που και αυτά είναι αποκεντρωμένες καθ’ύλην κρατικές υπηρεσίες) και όχι από ιδιώτες. Μειοψήφησαν οι Σύμβουλοι Φ. Κατζούρος, Αθ. Τσαμπάση, Σ. Ρίζος και Ν. Σακελλαρίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν προσκρούει στο Σύνταγμα η ανάθεση ασκήσεως τέτοιου είδους δραστηριοτήτων, όπως αυτές που αναφέρονται από τη διάταξη του άρθρου 45 του νόμου 2218/1994
Ολόκληρη τη απόφαση του Στε βρίσκεται εδώ

Πηγή: www.koutipandoras.gr

Νέο πακέτο μέτρων μέσω Ουάσινγκτον


 
Το πλήρες σχέδιο λιτότητας ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών σε 1.200 κορυφαίους τραπεζίτες από όλο τον κόσμο.
Το γεγονός πως τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη ήταν μόνο ένα μέρος του συνολικού πακέτου μέτρων επιβεβαιώνεται από την ομιλία του υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην Ουάσιγκτον, στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου, μπροστά σε 1.200 τραπεζίτες από όλο τον κόσμο. Η ομιλία του, η οποία διέρρευσε μέσω ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, περιλαμβάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αναδρομικές περικοπές φοροαπαλλαγών, αλλά και προς τα κάτω αναπροσαρμογή του στόχου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αναλυτικότερα, το νέο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, περιλαμβάνει:

  • Περαιτέρω μειώσεις 20% στους μισθούς του Δημοσίου (επιπλεόν στο 15%, που έχει ήδη εφαρμοστεί για το στενό δημόσιο τομέα και στο 25% στις ΔΕΚΟ), "σε συνδυασμό με τη διαρθρωτική αλλαγή στο μισθολόγιο που διασφαλίζει μακροπρόθεσμες εξοικονομήσεις και βελτιώσεις στην παραγωγικότητα του συγκεκριμένου τομέα".
  • Περαιτέρω μείωση 4% κατά μέσο όρο στις συντάξεις (επιπλέον του ήδη εφαρμοσμένου 10%), "που συμπληρώνεται από την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (με εφαρμογή και στα επικουρικά ταμεία), που διασφαλίζει τη μαρκοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος".
  • Υπαγωγή σε καθεστώς εφεδρείας (σημ. δηλαδή απολύσεις) 30.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2011.
  • Εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 10 αποχωρήσεις για όσο διαρκεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
  • Σημαντικές καταργήσεις φοροαπαλλαγών, ύψους 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.
  • Εισαγωγή του νέου τέλους ακινήτων, "με ετήσια απόδοση 1,1% του ΑΕΠ (σημ. 2,39 δισ. ευρώ), για όσο διαρκέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα" (δηλαδή έως και το 2014).
  • Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κύριος Βενιζέλος αναφέρει ότι "ο στόχος για το Σεπτέμβριο είναι έσοδα 1,7 δισ. ευρώ. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί τον Οκτώβριο, με το 1,4 δισ. να ειπιτυγχάνεται το Σεπτέμβριο. Μέχρι το τέλος του 2011 περιμένουμε να έχουμε συγκεντρώσει από ιδιωτικοποιήσεις 4 δισ. ευρώ. Όλα τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων για την περίοδο έως και το 2014 ωριμάζουν, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, τώρα που το το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο πλήρους διαφάνειας και συναίνεσης".
Πηγή: www.24h.gr

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Φόρος και στο κάθε κεραμίδι!

«Ερχονται κολασμένοι μήνες» λέει ο Βενιζέλος και η κυβέρνηση επιβάλει νέο κολασμένο χαράτσι
 Ομόφωνη απόφαση του υπουργικού για 0,5 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. - Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η είσπραξη - Διάρκεια 2 χρόνια

Στον δρόμο των εύκολων φοροεισπρακτικών μέτρων επέστρεψε, ύστερα από μικρό διάστημα αποχής, η κυβέρνηση εξαγγέλλοντας την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012 και την περικοπή ενός μισθού για τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου.
 Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος μετά την πρωινή (και μαραθώνια) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το τέλος θα εφαρμοστεί σε όλα τα ακίνητα, με μεσοσταθμική απόδοση 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι σε περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν 0,5 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τις πιο "πλούσιες" περιοχές το τέλος θα είναι 10 ευρώ ανά τ.μ.
Ο υπολογισμός του θα γίνει με παρόμοιο τρόπο, με το τέλος ακίνητης περιουσίας και η σχετική διαδικασία για την είσπραξη θα ανακοινωθεί την Τρίτη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η είσπραξη θα δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τέλος φεβρουαρίου. Για το 2011, θα εισπραχθεί εφάπαξ, ενώ για τη χρήση του 2012 ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα γίνει με πολλές δόσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση αποφάσισε την επιτάχυνση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012. Το προσχέδιο θα κατατεθεί στις 3 Οκτωβρίου στη Βουλή και στόχος είναι να ψηφιστεί πριν τις 31 του ίδιου μήνα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε και την περικοπή ενός μισθού σε όλους τους αιρετούς και μετακλητούς υπαλλήλους του Δημοσίου (τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς, κλπ.).
Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα δρομολογήσει συνάντηση με τους εφοπλιστές, ενώ κατά την εισαγωγή του εκτίμησε πως το 2012 η χώρα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ.
O πρώτος που ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές αποφάσεις ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμαράς, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία και ο πρωθυπουργός αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιτάχυνση της ψήφισης του προϋπολογισμού πριν από το τέλος Οκτωβριου, θα συζητηθεί ξανά εντός της ημέρας με τον πρόεδρο της Ν.Δ..
Η... ήττα της Μέρκελ φταίει για τα νέα μέτρα
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο των προηγούμενων ημερών ο Ευ. Βενιζέλος, υποστήριξε πως για την λήψη των νέων μέτρων δεν ευθύνεται κάποια διαφωνία με την τρόικα αλλά "η στάση ορισμένων σημαντικών κρατών της Ε.Ε.". Χωρίς να πει ονόματα φωτογράφισε τη Γερμανία τονίζοντας πως τα κράτη αυτά μπορεί να αντιμετωπίζουν διαφωνία κομμάτων κυβερνητικού σχηματισμού, πρόσφατη ήττα σε εκλογές και πίεση από τα ΜΜΕ της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πως η έλλειψη ολοκληρωμένων θεσμών παγκοσμίως λειτουργεί ως καταλύτης επηρεάζοντας πολιτικές εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται με ιδιαίτερο τρόπο στην Ε.Ε. που βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επιπρόσθετα των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη. Θα φέρουν το έλλειμμα στα 17,1 δισ. το 2011 και 14,9 δισ. το 2012, δηλαδή εντός των στόχων, αποδεχόμενος ότι η τρόικα δεν συμφώνησε σε καμία αναθεώρηση των στόχων λόγω ύφεσης.
Ο Ευ. Βενιζέλος υπολόγισε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα από το τέλος του 2012, κατά 3 δισ. ευρώ.   
Στο απυρόβλητο οι καταθέσεις 
Αναφορικά με τις καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό, η κυβέρνηση γνωρίζει πως στην περίπτωση που επιχειρήσει την είσπραξη φόρων από αυτές μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς μια τέτοια ενέργεια μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα διπλής φορολόγησης. Το ενδεχόμενο αυτό κάθε άλλο παρά θεωρητικό είναι για τις περιπτώσεις πολιτών που φορολογήθηκαν για τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα και ακολούθως απλώς κατέθεσαν  -απολύτως νόμιμα- τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Αντιθέτως αποφεύγει να αγγίξει το θέμα του πόθεν έσχες των καταθέσεων του εξωτερικού, προκειμένου να εντοπίσει όσους έχουν καταθέσεις το ύψος των οποίων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Πηγή:enet.gr

Η Ομιλία του Πρωθυπουργού


Καλή σχολική χρονιά!

Του Γιάννη Καλαϊτζή